WORKSHOP POËZIE & BEELD

OP TWEE INSPIRERENDE LOCATIES, BEGELEID DOOR DICHTER INEKE HOLZHAUS

Domaine Le Haut Verger biedt meer dan alleen onderdak aan vakantiegangers. Onze bijzondere plek en de prachtige streek waarin wij wonen, de Berry, inspireerden ons tot verder kijken. De ontmoeting met de eigenaars van Monsieur Deux, die gasten ontvangen op hun fraaie herenboerderij in de Berry, bleek de aanzet voor een vruchtbare samenwerking.

We hadden alle vier dezelfde ervaring: dat het zoveel energie geeft als je je een periode ongestoord kunt wijden aan iets waar je hart naar uitgaat. En hoe moeilijk het vaak is daar in het dagelijks leven aan toe te komen. Bovendien bleken we alle vier de auteurs Ineke Holzhaus en Willem van Toorn te kennen, die al jaren in de Berry wonen.

Het idee voor deze workshop was vervolgens snel geboren: een week ongestoord, goed verzorgd en onder kundige begeleiding kijken en dichten, spelen met taal en beeld.

De volgende workshop zal voorjaar 2020 plaatsvinden.

Wilt u graag zelf met een groepje komen? Als u met minimaal 4 personen bent, kunnen we daarvoor een aparte week plannen. Neem contact met ons op voor overleg.

 

Poëzie en fotografie: beeld als inspiratiebron voor tekst

De workshop is bedoeld voor wie al eerder gedichten heeft geschreven en graag iets nieuws ontdekt. Voor wie zich al eerder uitdrukte in fotografische beelden en dat wil combineren met tekst. En voor wie nooit eerder durfde dichten of verbeelden, maar graag op ontdekkingsreis gaat.

Onder de enthousiasmerende begeleiding van dichter, schrijver, theatermaker en poëziedocent Ineke Holzhaus bent u een week lang met een kleine groep bezig met poëzie lezen en schrijven, met fotografie als inspiratie. Ineke Holzhaus is ervan overtuigd dat in elk mens één of meerdere gedichten verborgen liggen. Zij formuleert schrijfopdrachten en aanwijzingen zo, dat cursisten hun eigen gedicht kunnen ontdekken. Fotografie prikkelt daarbij de verbeelding en kan voor geheel nieuwe invalshoeken van de poëzie zorgen.

Op de dag van aankomst zullen Ineke Holzhaus en schrijver en vertaler Willem van Toorn aanwezig zijn, zodat iedereen met elkaar kan kennismaken. Tijdens de welkomstborrel zal Willem van Toorn vertellen over de Berry en zijn literaire connecties, als aftrap voor de rest van de week.

Ineke Holzhaus geeft vervolgens iedere ochtend korte schrijfopdrachten aan de hand van een thema dat een relatie heeft met de omgeving. ’s Middags gaat u zelf op pad en werkt de opdrachten uit. De resultaten worden weer besproken.

Halverwege de week wisselen we van locatie. Op de laatste dag zijn er korte individuele sessies waarna iedere ‘dichter in spe’ zijn twee beste gedichten uitwerkt. Die avond presenteert iedereen die gedichten met bijhorende foto’s aan de groep.

Enkele weken later krijgt u van ons als aandenken en ter verdere inspiratie een boekje met al deze gedichten en beelden thuisbezorgd.

Kortom

Genieten van vrijheid en rust met iedere dag veel tekstuele en visuele inspiratie. Ongestoord kunnen dichten en daarbij gestimuleerd worden door een enthousiasmerende docente. Slapen in een heerlijk bed en uitstekende verzorging met overheerlijke maaltijden. En dat alles op twee bijzondere locaties, Monsieur Deux en Domaine Le Haut Verger.

Wellicht geeft deze poëzieweek u het extra zetje dat u nodig heeft om ook thuis (weer) aan de slag te gaan met poëzie en beeld.

Praktisch en kosten

De prijs voor deze poëzieweek is € 895,- per persoon. Naast cursus, logies en het boekje ter herinnering zijn inbegrepen: het ontbijt, vijf keer lunch (vier keer warme lunchmaaltijd, één keer koude lunch) en twee maal diner (aankomstdag en laatste avond). Naar keuze verzorgen wij voor u de andere vier avonden een broodmaaltijd (€ 10,00 per keer).

Het aantal deelnemers aan de workshop is minimaal 4, maximaal 8 personen. Bij vier aanmeldingen gaat de workshop dus door.

Iedere deelnemer krijgt een eigen kamer. Bij deelnemers die zich samen aanmelden en die een kamer willen delen, krijgt de tweede persoon € 150,- korting op de cursusprijs.

Aanmelden

U kunt zich opgeven voor een poëzieworkshop door te mailen naar Monsieur Deux.

 

Monsieur Deux wordt bestierd door Harold Lamme en Johan Bak. Hun authentieke Franse herenboerderij met hoofdhuis bevindt zich net buiten het mooie dorpje Le Grand Plessis – Saint Août.

Ineke Holzhaus (Amsterdam 1951) heeft jarenlang in het theater gewerkt als actrice, dramaturge en regisseuse. Als dichter debuteerde zij op latere leeftijd. Dichter Willem Jan Otten noemde dat toen een langverwachte verrassing. Om te stimuleren dat anderen de dichter in zichzelf eerder ontdekken, ging zij workshops voor kinderen en jongeren verzorgen. Zij is er namelijk van overtuigd dat ze haar eigen poëzie eerder serieus had genomen als ze, op school al, in een workshop aanwijzingen voor verbetering had gekregen.

Ineke Holzhaus werkte bij diverse theatergroepen (De Nieuwe Komedie, Theater de Balie) en bij het kleine theatergezelschap Poëzie Hardop, dat voorstellingen maakte rond poëzie en literaire teksten. Ook verzorgde zij workshops schrijven aan de Amsterdamse Schrijversvakschool. In de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, de OBA, presenteert zij een maandelijks poëzieprogramma waarin ze dichters ontvangt en ze geeft er workshops voor volwassenen. Zij schrijft ook poëzie voor kinderen, o.a. gepubliceerd in Dichter, een uitgave van Plint.

Haar gedichten verschenen in diverse literaire tijdschriften en er kwamen vier bundels uit bij uitgeverij Wagner & Van Santen en bij Azul Press. Werk van haar werd vertaald in het Zuid-Afrikaans, Engels, Sloveens en Italiaans. In 2015 ontving ze de Haagse Hofvijverpoëzieprijs. Oktober 2018 verscheen bij uitgeverij Ambo|Anthos haar prachtige eerste roman, Geef mijn vader.

Schrijver en vertaler Willem van Toorn (1935) publiceerde vanaf 1959 een groot aantal romans en poëzie- en essaybundels, waarin het landschap vaak een belangrijke rol speelt. Hij vertaalde o.a. Aldous Huxley en John Updike uit het Engels en Cesare Pavese uit het Italiaans, en werkt aan nieuwe vertalingen van het werk van Franz Kafka.

Over het landschap van de Berry en de schrijvers die dat in hun werk vastlegden, zoals George Sand en Alain-Fournier, schreef Willem van Toorn in Het grote landschapsboek (2011) en Zolang deze heuvels van aarde zijn (2016), en op de mooie website Schrijver in Frankrijk.

Nadat beide auteurs eerst al ruim twaalf jaar regelmatig in de Berry verbleven, wonen en werken zij er sinds 2011 permanent. Sporen van de streek zijn in beider werk terug te vinden.

Lees hier het interview met Ineke Holzhaus op de website van Monsieur Deux.

Voor iedereen die is geïnteresseerd in poëzie: van 31 januari t/m 6 februari 2019 vindt in Nederland en Vlaanderen de poëzieweek plaats. Er worden tal van evenementen georganiseerd. Het thema dit jaar is vrijheid en Tom Lanoye schrijft het poëziegeschenk. Kijk voor alle informatie op de site van de Poëzieweek of op die van de CPNB.

'om de zinnen te verzetten
en de zintuigen te scherpen'

 

Cultuur & natuur

Ontdek de omgeving

 

Table D'Hôtes

 

Onze moestuin

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

 

Ester & Jos

 

Contact & Route