DOMAINE LE HAUT VERGER, EEN BEKNOPTE HISTORIE

Toen we het huis betrokken, vonden we een klein archief dat een beetje een beeld geeft hoe Le Haut Verger is ontstaan.

Le Haut Verger – De Hoge Boomgaard − is een zogenaamde lieu-dit, een gehuchtje dat hoort bij de gemeente Gargilesse-Dampierre. Vermoedelijk hebben er dus vóór ons huis wat andere huizen gestaan.

Vanaf 1919 werden er hier percelen aangekocht door monsieur Lefèvre, een ingenieur uit Parijs, die op deze plek, waar je een fantastisch uitzicht hebt op de vallei van de Creuse, een villa wilde bouwen.

Het ontwerp van het huis met tuinmanswoning is van Louis-Hippolyte Boileau, een architect uit Parijs. Het huis is ontworpen in de traditionele stijl van de Berry met – zeker voor die tijd − moderne, monumentale aspecten. Het doet ons denken aan het werk van Berlage.

In 1924 werd monsieur Hélin, een farmaceut uit Châteauroux, eigenaar van Le Haut Verger. Hij brengt een aantal verbeteringen aan, en in het huisarchief zitten allerlei tekeningen voor plannen ter decoratie van het huis, waarvan er een aantal is uitgevoerd.  Een van zijn medewerkers, Jacques Lafarge, trouwt niet alleen Hélins dochter, maar bestiert na zijn dood ook het laboratorium en wordt met zijn echtgenote eigenaar van Le Haut Verger. De familie Lafarge heeft het huis lang gebruikt, als vakantiehuis en voor permanente bewoning. Vooral de nazaten van monsieur en madame Lafarge-Hélin waren kleurrijke en beroemde inwoners van Gargilesse.

Rond de eeuwwisseling werd het huis door de laatste Lafarge-erfgenamen verkocht aan meneer en mevrouw de Bueger, een Nederlandse kunstschilder en zijn vrouw, vertaalster van beroep. Zij begonnen hier naast hun dagelijks werk een chambres d’hôtes.

In 2015 zagen zij zich om gezondheidsredenen genoodzaakt – na het huis eerst nog een aantal jaren te hebben verhuurd − Le Haut Verger te verkopen.

En wij hadden het voorrecht de eigenaars te worden van dit prachtige, karaktervolle domaine.

 
 
 
 
 
 
 

'om de zinnen te verzetten
en de zintuigen te scherpen'

 

Cultuur & natuur

Ontdek de omgeving

 

Table D'Hôtes

 

Onze moestuin

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

 

Ester & Jos

 

Contact & Route