Ruim bedeeld

Ook op cultureel gebied is de Berry ruim bedeeld. Er worden heel veel muziekfestivals georganiseerd, waaronder natuurlijk het onvolprezen internationaal Festival d’Été in Gargilesse en het pianofestival in Nohant-Vic, op het landgoed waar in de 19e eeuw schrijfster George Sand woonde met haar minnaar, de componist Chopin. George Sand verzamelde een bont gezelschap schilders, schrijvers, filosofen, musici en bohemiens om zich heen, en haar invloed op het culturele leven van deze streek is nu nog merkbaar.

Van oudsher laten schilders zich inspireren door het geweldige landschap van de vallei van de Creuse. Zo woonden en werkten hier onder anderen de impressionisten Claude Monet, Alfred Smith, Allan Österlind en Léon Detroy, maar ook de striptekenaars Jean-Charles Kraehn en Patrice Pellerin. In veel dorpen en steden vind je dan ook kleine en grote musea met uiteenlopende collecties van deze artiesten. En nog steeds werken en komen er vele schilders in de Berry.

Wat betreft architectuur is de Berry ronduit verwend. Het land is bezaaid met architecturale hoogstandjes, grote en kleine. We noemden al de imposante kathedraal van Bourges, die uitzonderlijk fraaie, gebrandschilderde ramen heeft. Eveneens in Bourges vind je het Palais Jacques Coeur, een prachtig voorbeeld van de flamboyante gotiek. Maar ook het schitterende kasteel van Valençay, eens het woonhuis van de Prince de Talleyrand, of de sobere eenvoud van de Abdij van Noirlac, of het verstilde kerkje van Ceaulmont, of… Allemaal even inspirerend, allemaal even mooi.

Gedurende het zomerseizoen bereist het in de streek beroemde Cirque Bidon de Berry, in ouderwetse ‘pipowagens’ met paarden. In de open lucht worden op dorpspleinen sfeervolle voorstellingen gegeven.

'om de zinnen te verzetten
en de zintuigen te scherpen'

 

Cultuur & natuur

Ontdek de omgeving

 

Table D'Hôtes

 

Onze moestuin

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

 

Ester & Jos

 

Contact & Route